Όχι στην ίδρυση νομικής σχολής στην Πάτρα από τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας – Τι λένε οι δικηγόροι των Πατρών

Επιμένουν οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας να είναι αντίθετοι στην ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής στο πανεπιστήμιο Πατρών. Η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο στα Γιαννιτσά όπου επανακαθορίστηκε η στάση των δικηγόρων μετά τις ανακοινώσεις της Πρυτάνεως Πατρών Βενετσιάνας Κυριαζοπούλου αποφάσισε τα εξής:

«Ως προς την ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής, υπενθυμίζει την από 3.4.2018 απόφαση της Ολομέλειας, η οποία έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής, όπως την εισηγείται σήμερα η Κυβέρνηση, χωρίς την προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα».

Το αίτημα για ίδρυση Νομικής Σχολής έχει ξεκινήσει το 2002, όταν είχε συγκροτηθεί Επιτροπή από έγκριτους Νομικούς για να εξετάσει το θέμα. Η Επιτροπή είχε κάνει θετική πρόταση.

Η εξαγγελία είχε γίνει πέρυσι κατά το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στις 5-2-18, μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πάτρας χαρακτηρίζοντας τότε ισχυρή την υποψηφιότητα του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Ο νομικός κόσμος της χώρας από τις 3.4.2018, είχε λάβει απόφαση εκφράζοντας την αντίθεσή της στην ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής, χωρίς την προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα» επισημαίνουν οι δικηγόροι και υπογραμμίζουν ότι «οποιαδήποτε σκέψη για την ίδρυση Νομικής Σχολής προϋποθέτει ότι έχουν προηγουμένως επιλυθεί τα προβλήματα, και έχουν ενισχυθεί επαρκώς οι λειτουργούσες νομικές σχολές, ιδίως δε η Νομική Σχολή Κομοτηνής για προφανείς λόγους».

Αντιδράσεις είχαν προκληθεί από φορείς της ακριτικής περιοχής της Θράκης καθώς εκτιμούν πως θα υποβαθμιστεί η Νομική σχολή στην Κομοτηνή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Πάτρας Θανάσης Ζούπας διαφοροποίησε τη θέση του και γνωστοποίησε στην Ολομέλεια ότι είναι αντίθετος στις αποδοκιμασίες ίδρυσης μιας πανεπιστημιακής σχολής, θεωρώντας ότι είναι χρήσιμο να γίνει γιατί εξυπηρετεί τους μαθητές της Νότιας Ελλάδας και τους νομικούς που θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακό σε ένα πανεπιστήμιο της πόλης τους.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook