Συρία: Οι δυνάμεις του Aσαντ παρατάσσονται απέναντι στην Τουρκία -Φόβοι για γενική σύρραξη

Σε περιοχές που ήλεγχαν Κούρδοι στη βορειοανατολική Συρία εισήλθαν στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ, κλιμακώνοντας τους φόβους για γενίκευση της σύρραξης καθώς η Τουρκία και οι σύμμαχοί της συνεχίζουν τις επιχειρήσεις κατά των YPG.

Μετά τη συμφωνία των Κούρδων με τη Δαμασκό οι δυνάμεις του Άσαντ εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ, νότια της μεθοριακής πόλης Ρας αλ-Aΐν, όπου διεξάγονται μάχες των Κούρδων με τα τουρκικά στρατεύματα και τους Σύρους αντάρτες που τα υποστηρίζουν. Η Τελ Τάμερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό. Στο μεταξύ, συριακά κυβερνητικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στην Αΐν Ίσα, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην πρώτη γραμμή του εδάφους όπου οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επέμβαση από την περασμένη εβδομάδα. Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν, όπως υποστήριξε, την είσοδο στην Αΐν Ίσα, όπου κάτοικοι καλωσορίζουν την άφιξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων.

Εξάλλου, ο συριακός στρατός αναπτύχθηκε στην πόλη Τάμπκα, κοντά στη Ράκα, σύμφωνα με συριακά κρατικά ΜΜΕ, αποκαθιστώντας το «πάτημα» του κράτους σε μια περιοχή όπου βρίσκεται ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα. Οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολέμησαν για εβδομάδες προκειμένου να καταλάβουν την Τάμπκα και το γειτονικό φράγμα από το Ισλαμικό Κράτος το 2017.
Πράσινο φως από τον Ερντογάν για επίθεση στη Μανμπίτζ

Πληροφορίες ανέφεραν χθες βράδυ και σήμερα το πρωί ότι στρατιώτες του Άσαντ είχαν μπει και στις κουρδοκρατούμενες πόλεις Μανμπίτζ και Κομπάνι, που βρίσκονται στα σχέδια της Άγκυρας. Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι δεν νομίζει πως θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα στο Κομπάνι, μετά την ανάπτυξη των συριακών στρατευμάτων στα σύνορα και προσέθεσε πως ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δείξει μια «θετική προσέγγιση». Ενώ σημείωσε πως η Τουρκία θα υλοποιήσει τα σχέδιά της για τη Μανμπίτζ και θα εγκαταστήσει εκεί Aραβες.

Η προοπτική σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ με τα τουρκικά στρατεύματα και τους αντάρτες συμμάχους τους εντείνουν την ανησυχία για τη φύλαξη των περίπου 11.000 τζιχαντιστών του ISIS και των οικογενειών τους που κρατούνται σε στρατόπεδα σε ολόκληρη την περιοχή, μετά και τη χθεσινή απόδραση σχεδόν 800 νυφών του ISIS και παιδιών τους.

Η συμφωνία Κούρδων-Δαμασκού αλλάζει τα δεδομένα για την Τουρκία
Ηγέτες των Κούρδων της Συρίας δήλωσαν πως η συμφωνία τους με τη Δαμασκό, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, επικεντρώνεται προς το παρόν στην ανάπτυξη στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων και οι δύο πλευρές θα μιλήσουν αργότερα για την πολιτική διευθέτηση. Ο κορυφαίος Κούρδος πολιτικός Αλντάρ Τζελίλ δήλωσε πως αυτό «το επείγον μέτρο», το οποίο επιβλέπει η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, έχει στόχο να μπλοκάρει τουρκικές επιθέσεις στα σύνορα.

Στρατιώτες του συριακού στρατού ετοιμάζονται τώρα να εισέλθουν σε μεθοριακές πειροχές από την πόλη Μάνμπιτζ μέχρι την Ντέρικ, βάσει της συμφωνίας με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αιχμή του δόρατος των οποίων είναι η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας και οι οποίες ελέγχουν τη βορειοανατολική Συρία.

«Ευάλωτες» οι δυνάμεις του Άσαντ απέναντι στα στρατεύματα της Τουρκίας

Tην ίδια ώρα αναλυτές, όπως ο Μπομπ Μπόουκερ του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου της Κανμπέρα, εκτιμούν ότι οι δυνάμεις του Άσαντ επειδή είναι ελαφρά οπλισμένες και στερούνται ισχυρής αεροπορικής κάλυψης, πιθανότατα δεν θα εμπλακούν σε κάποια σφοδρή μάχη με τους Τούρκους ή τους Σύρους αντάρτες που υποστηρίζει η Τουρκία. Και όπως συμπλήρωσε «Η αποχώρηση των ΗΠΑ σημαίνει ότι πιθανότατα γινόμαστε μάρτυρες τουλάχιστον για το ορατό μέλλον του τέλους των προσδοκιών για μια αυτόνομη κουρδική περιοχή».

Βαρύ το τίμημα της συμφωνίας για τους Κούρδους
Για τους Κούρδους η συμφωνία με τον Άσαντ ίσως να έχει πολύ βαρύ τίμημα, αφού μπορεί από τη μια να ορθώσει ανάχωμα στην προέλαση της Τουρκίας, αλλά από την άλλη θα επιτρέψει στον Άσαντ να ανακτήσει τον έλεγχο της βορειοανατολικής Συρίας οκτώ χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου, όπου έχουν χάσει τις ζωές τους περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι και εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους. «Όσον αφορά στην προώθηση των κυβερνητικών δυνάμεων η Ρωσία ανέκαθεν επιθυμούσε να ανακτήσει η κυβέρνηση Άσαντ τον έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερων εδαφών. Και τώρα που παρουσιάστηκε αυτή η ευκαιρία, οι κινήσεις του Συριακού στρατού εμφανίζονται απόλυτα δικαιολογημένες», λέει η Ρωσίδα αναλύτρια με ειδίκευση σε θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή, Έλενα Σουπόνινα, στο Bloomerg.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook