Οδηγίες προς τους πολίτες από το Δήμο Καλαμάτας

Οδηγίες προς τους πολίτες από το Δήμο Καλαμάτας 
Δεδομένης της πρόγνωσης για μεσογειακό κυκλώνα στην περιοχή μας, συνήλθε εκτάκτως χθες το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Καλαμάτας, ώστε να είναι έτοιμες οι υπηρεσίες του να αντιμετωπίσουν τα  προβλήματα  που θα προκληθούν από το πέρασμά του.
Σύμφωνα με μετεωρολογικές προβλέψεις, στο Μεσσηνιακό Κόλπο θα πνέουν σταδιακά Α-ΝΑ, Α, Β-ΒΑ, Β-ΒΔ άνεμοι με ριπές που θα ξεπερνούν τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχυρού κυματισμού στα ανοιχτά του Κόλπου και στα παράλια που θα δέχονται τους παραπάνω ανέμους.
Σημαντικό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν αρχικά οι παραλίες από Μπούκα έως Κορώνη και από το απόγευμα και μετά η Μικρή Μαντίνεια.

Τεράστια προβλήματα στην ακτογραμμή από Κορώνη έως Μ. Μαντίνεια
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, με ελάχιστα μικρά ανοίγματα. Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες, κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες.
Από τις πρωινές έως και τις απογευματινές ώρες αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης, ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες ή καταιγίδες. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι έντονα, με μεγάλα ύψη βροχής και υψηλές ραγδαιότητες. Προσοχή, υπάρχει πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων.
Τις βραδινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες, κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 18 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-95%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Α-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Α, με ένταση 5-6 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου θα αγγίζουν τα 7 και τοπικά τα 8-9 μποφόρ. Το μεσημέρι θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με την ίδια ένταση και σταδιακά το απόγευμα θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου θα αγγίζουν τα 6 και τοπικά τα 7 και 8 μποφόρ. Το βράδυ θα εξασθενίσουν, στα 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ.
Προσοχή, μην παρκάρετε τα αυτοκίνητά σας κάτω από ψηλά δέντρα και ασταθείς κατασκευές. Επίσης, οι πεζοί να δείξουν προσοχή στα ιπτάμενα αντικείμενα. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες.
Στο Μεσσηνιακό Κόλπο θα πνέουν σταδιακά Α-ΝΑ, Α, Β-ΒΑ, Β-ΒΔ άνεμοι με ριπές που θα ξεπερνούν τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχυρού κυματισμού στα ανοιχτά του Κόλπου και στα παράλια που θα δέχονται τους παραπάνω ανέμους.
Σημαντικό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν αρχικά οι παραλίες από Μπούκα έως Κορώνη και από το απόγευμα και μετά η Μικρή Μαντίνεια, ανάλογα με τη σταδιακή αλλαγή φοράς του ανέμου.
Πρόβλημα θα αντιμετωπίσει και το λιμάνι της Καλαμάτας για όση ώρα πνέει ο ανατολικός άνεμος. Επίσης, λόγω της πτώσης της βαρομετρικής πίεσης, θα παρατηρηθεί άνοδος στη στάθμη της θάλασσας. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι λιγότερο ή περισσότερο έντονα και η ώρα εκδήλωσής τους ενδέχεται να μεταβληθεί, ανάλογα με την κίνηση του κυκλώνα (αργή – γρήγορη, μικρή αλλαγή πορείας), γι` αυτό θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την εξέλιξή τους.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Με εντολή του Δημάρχου, το ιστορικό Δημαρχείο θα λειτουργεί αύριο, όλη την ημέρα, ως κέντρο συντονισμού, στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν για όποιο θέμα προκύψει, αλλά και εμείς θα επικοινωνούμε με τους αρμόδιους φορείς για τον καλύτερο συντονισμό. Το τηλέφωνο στο οποίο θα μπορούν να επικοινωνούν οι πολίτες είναι το 27213 60750».
Σημειώνεται ότι το κτήριο Γ΄ του νέου Δημαρχείου θα διατεθεί προσωρινά στους Ρομά της Αγίας Τριάδος, καθώς διετύπωσαν σχετικό αίτημα.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τις επόμενες Ημέρες εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου 2018, εν όψει του κυκλώνα που αναμένεται να πλήξει από το απόγευμα τη χώρα.
Σημειώνεται ότι το νέο δελτίο αποτελεί επικαιροποίηση του χθεσινού, το οποίο προειδοποιούσε για ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, το δελτίο έχει ως εξής:
1. Την Παρασκευή (28-09-2018):
α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα προς το βράδυ στις Κυκλάδες, την ανατολική Στέρεα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη.
β. Άνεμοι στο Ιόνιο 7-8 και στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ.
2. Το Σάββατο (29-09-2018):
α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, που μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
β. Άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.
3. Την Κυριακή (30-09-2018):
α. τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες και βαθμιαία θα σταματήσουν. Στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν.
β. Άνεμοι θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στα Αιγαίο, με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣIΑΣ
Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, προτρέπονται οι πολίτες:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
• Να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους, ώστε να μη παρασυρθούν από νερά της βροχής
• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτηρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά
• Να αποφεύγουν την παραμονή σε υπόγεια, όπου μπορεί να εγκλωβιστούν από τα νερά
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζοί ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος
• Σε περίπτωση ανάγκης να καλούν εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112
• Να τοποθετούν σε εμφανές σημείο στο σπίτι, τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης
• Να μεριμνούν ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Ελληνική Αστυνομία , Πυροσβεστικό Σώμα.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr

 

 

https://www.windy.com/?51.727,43.242,3

 

https://www.windy.com/36.646/21.956?36.807,22.945,8

Please follow and like us:
Facebook
Facebook