Κορωνοϊός: 889 νεκροί σε μια μέρα στην Ιταλία-Ξεπέρασαν τους 10.000 θανάτους

Τα λόγια μικρά και λίγα να περιγράψουν την κατάσταση στην Ιταλία. Τη χώρα που ο κορονοϊός χτυπά πιο σκληρά από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο. Στη χώρα που μέσα σε μια μέρα “είδε” την επιδημία να θερίζει 889 ζωές. Σε μια χώρα που πενθεί ήδη 10.023 θανάτους.

Μέσα σε 24 ώρες, εκτός από τους 889 νεκρούς, στην Ιταλία καταγράφηκαν 5.974 νέα κρούσματα. Τα συνολικά κρούσματα είναι 92.472, από 86.498 χθες, ενώ 12.384 άνθρωποι που νόσησαν έχουν αναρρώσει. Το τελευταίο 24ωρο μόνο ανάρρωσαν 1.434 ασθενείς.

3.856 ασθενείς στην Ιταλία βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 26.676 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 39.533 έχει αποφασιστεί ο κατ’ οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά κρούσματα είναι 39.415 και οι νεκροί 5.944. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 12.383 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.344. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 7.930 , με 362 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού είναι ουσιαστικά σταθερός, με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Την ώρα που η Ιταλία μετρά κάθε και περισσότερους νεκρούς από τον κορονοϊό, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντι, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις με τη δήλωσή του να ανοίξουν ξανά τα σχολεία και οι βιομηχανίες πριν το Πάσχα των Καθολικών, στις 12 Απριλίου!

«Ας κάνουμε λιγότερες αλλαγές στις υπεύθυνες δηλώσεις και περισσότερα τεστ ανίχνευσης του ιού. Χρειάζεται ένα βαθμιαίο σχέδιο, αλλά η χώρα πρέπει να ξανασηκώσει τα ρολά», τόνισε ο Ρέντσι σε συνέντευξή του στην καθολική εφημερίδα Avvenire.

Οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών του αντιπάλων και των επιστημόνων, όμως, ήταν θυελλώδεις. «Δεν μπορούμε να κρατήσουμε την χώρα κλειστή αιωνίως, αλλά πρέπει πρώτα να δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση», δήλωσε ο Τζάνι Ρέτσα, διευθυντής του τομέα λοιμωδών νόσων του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας.

Ο καθηγητής ιολογίας Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο θεωρεί σίγουρα πρώιμη μια ενδεχόμενη απόφαση για να ξανανοίξουν τα σχολεία και προσθέτει ότι «είναι ορθό να σκεφτόμαστε το μέλλον, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή, διότι με τον ιό αυτό, δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα».

Το στέλεχος της Λέγκα, Τζαν Μάρκο Τσεντινάιο τονίζει ότι «η ιδέα αυτή του Ρέντσι επιβεβαιώνει ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός δεν είναι σε θέση να αφουγκραστεί τις ανάγκες της Ιταλίας». Ο δε πρώην υπουργός οικονομικής ανάπτυξης της κεντροαριστεράς, Κάρλο Καλέντα, δήλωσε ότι «η πρόταση του Ρέντσι χαρακτηρίζεται από έλλειψη σοβαρότητας».

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της δραματικής κρίσης, στον ιταλικό Νότο αυξάνεται η ανησυχία. Στο Παλέρμο της Σικελίας , έξω από τα σούπερ μάρκετ βρίσκονται, πλέον, σε μόνιμη βάση, αυτοκίνητα των καραμπινιέρων και της αστυνομίας. Τις τελευταίες δυο ημέρες, υπήρξαν πολίτες οι οποίοι ψώνισαν αλλά στην συνέχεια αρνήθηκαν να πληρώσουν διότι, όπως είπαν, έχουν χάσει την δουλειά τους.

Ο δήμαρχος του Παλέρμο Λεολούκα Ορλάντο, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση της Ρώμης να δοθεί έκτακτη οικονομική στήριξη στους πολίτες της Κάτω Ιταλίας, για να μην ενισχυθεί, στην τρομακτικά δύσκολη αυτή φάση, ο ρόλος της μαφίας και της παραοικονομίας της.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook