Χιλιάδες ανασφάλιστει άνω των 67 ετών φαίνεται οτι χάνουν επίδομα 360 ευρώ

Πίσω από τις χιλιάδες απορριπτικές αποφάσεις του ΟΓΑ, για τους ανασφάλιστους πολίτες άνω των 67 ετών, που υποβάλλουν αίτηση για το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, ύψους 360 ευρώ τον μήνα, κρύβονται κάποια «κρυφά» τεκμήρια που λειτουργούν ως… κόφτες.

Στα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος υπολογίζονται και αυτά της διαβίωσης, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μην μπορούν να πάρουν το χαμηλό αυτό επίδομα, στην περίπτωση που το φορολογητέο τους εισόδημα προκύπτει μεγαλύτερο, λόγω τεκμηρίων, αναφέρει άρθρο του «Ελεύθερου Τύπου».

Ο νόμος 4387/2016, η υπουργική απόφαση, αλλά και η εγκύκλιος του ΟΓΑ που εκδόθηκε για την εφαρμογή του μέτρου δεν προβλέπουν την εξαίρεση των τεκμηρίων από τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος για την χορήγηση του επιδόματος των 360 ευρώ.

Η μη εξαίρεση των τεκμηρίων, αναφέρει η εφημερίδα, έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνεται ως φορολογητέο εισόδημα όχι μόνο το πραγματικό δηλούμενο εισόδημα, αλλά και το τεκμαρτό εισόδημα, που βγάζουν τα τεκμήρια με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης των προσώπων αυτών.

Ο κόφτης των τεκμηρίων αυτών ενεργοποιείται αυτόματα από τον ΟΓΑ, όχι με βάση το τι δηλώνουν όσοι ζητούν να λάβουν την παροχή των 360 ευρώ, αλλά με βάση την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, στην οποία απεικονίζεται και το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα.

Στις περιπτώσεις, λοιπόν, που το τεκμαρτό εισόδημα υπερβαίνει το όριο των 4.320 ευρώ, τότε αυτομάτως οι αιτήσεις απορρίπτονται. Αυτό αφορά ακόμη και πρόσωπα που είναι ανασφάλιστα και έχουν κλείσει τα 67 έτη της ηλικίας τους και έχουν μηδενικό εισόδημα,

Σημειώνεται πως η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο φορολογούμενο και σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους συζύγους, οι οποίοι υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Τα ποσά που λαμβάνει υπόψη της η εφορία για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος, εφόσον ο φορολογούμενος δηλώνει έστω και 1 ευρώ πραγματικό εισόδημα, ή εφόσον βαρύνεται με οποιοδήποτε άλλο τεκμήριο διαβίωσης λόγω χρήσης κατοικίας ή αυτοκινήτου, είναι τα ελάχιστα.

Κοινώς, για την εφορία ένας ηλικιωμένος που ζει είτε σε ιδιόκτητο σπίτι, είτε σε ενοίκιο, θεωρείται ότι πρέπει να «διαθέτει» εισόδημα τουλάχιστον 3.000 ευρώ τον χρόνο για να βγάζει τα έξοδα διαβίωσης. Ακόμη και αν το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο, έστω 2.000 ευρώ, το φορολογητέο εισόδημα που θα λάβει υπόψη της η εφορία θα είναι αυτό που βγάζουν τα τεκμήρια με ελάχιστο τις 3.000 ευρώ.

Αυτό είναι και το «φορολογητέο εισόδημα» με βάση το οποίο εξετάζονται και γίνονται δεκτές ή απορρίπτονται από τον ΟΓΑ οι αιτήσεις χιλιάδων ανασφάλιστων υπερήλικων, οι οποίοι διεκδικούν το επίδομα που ανέρχεται έως 360 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, ένα 50% των αιτήσεων απορρίπτονται από τον ΟΓΑ όχι επειδή οι δικαιούχοι διαθέτουν πραγματικό εισόδημα μεγαλύτερο των 4.320 ευρώ, αλλά διότι κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών αποκαλύπτεται ότι το φορολογητέο εισόδημα που υπολογίζει η εφορία είναι μεγαλύτερο…

 

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook
Facebook