Τσίπρας: Η λιτότητα τελειώνει – Φορολογικές ελαφρύνσεις πάνω από 700 εκ. ευρώ το 2019

«Σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα θα έχουμε τελειώσει με τις τελευταίες εκκρεμότητες της τέταρτης αξιολόγησης και άρα με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

«Όλοι εργαζόμαστε επισταμένα για αυτό τον σκοπό» και έως τα μέσα του Ιουνίου θα είναι έτοιμο και το τελευταίο νομοσχέδιο για την ψήφιση και των τελευταίων προαπαιτούμενων, πρόσθεσε.

Παράλληλα, είπε, έως τα τέλη του Ιούνη θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διεργασίες για τις τελικές και οριστικές αποφάσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Η λιτότητα τελειώνει», είπε ο πρωθυπουργός και από το 2019 αρχίζει η δυνατότητα επέκτασης, καθώς θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Ανοίγονται, πρόσθεσε, οι δυνατότητες σταδιακών αλλά ουσιαστικών φορολογικών ελαφρύνσεων. Για το 2019 θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος άνω των 700 εκατ. ευρώ, είπε, τα οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να πάνε για φορολογικές ελαφρύνσεις, μέρος των οποίων θα αφορά και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Για το 2020, ο δημοσιονομικός χώρος θα φθάσει τα 1,3 δισ. ευρώ, σημείωσε.

Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αναμένουμε μια συμφωνία καλά επεξεργασμένη ως προς τα χαρακτηριστικά της, με φιλόδοξη προοπτική και κατάλληλα προσαρμοσμένη στις μακροπρόθεσμες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας», προσθέτοντας ότι η πρέπει να είναι «ικανή να πείσει τις αγορές και τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά και με αξιώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα». Κυρίως, όμως, πρόσθεσε, πρέπει να είναι αντάξια των προσπαθειών του ελληνικού λαού μετά από οκτώ χρόνια επώδυνης προσαρμογής.

Αυτή είναι άλλωστε η λύση, συνέχισε ο πρωθυπουργός, που επιβάλλεται και από τη κρισιμότητα των στιγμών τόσο για το ευρώ και για όλο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, δεδομένων και των πρόσφατων αναταράξεων από τη πολιτική κρίση στην Ιταλία, «που υποδεικνύουν σε όλους μας ότι οφείλουμε να μην παρασυρθούμε από τα θετικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά να δώσουμε μια λύση που θα κατοχυρώνει, θα εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα».

H Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή στη λιτότητα χωρίς ορίζοντα ελπίδας, διαβρώνει τη νομιμοποίηση των οικονομικών στόχων και προκαλεί διχασμό στο εσωτερικό των κοινωνιών, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «Η περιφρόνηση της Δημοκρατίας γεννά επικίνδυνες αλλά και δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους λαούς».

Θα έχουμε νέο ρεκόρ στον τουρισμό φέτος

Η ανοικτή συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων μας δίνει την ευκαιρία να μοιραστούμε τα θετικά νέα της ελληνικής οικονομίας η οποία βγαίνει σε ένα ξέφωτο και να συζητήσουμε για την επόμενη ημέρα του τουρισμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ο τουρισμός ίσως ήταν ο μοναδικός κλάδος που εν μέσω βαθιάς ύφεσης κατάφερε να αναπτυχθεί, είπε. «Στηρίζοντας την απασχόληση, επενδύοντας στην θετική προοπτική της χώρας, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τα όσα μπορούμε να πετύχουμε ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς», είπε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μετά από τρία συνεχόμενα έτη με ρεκόρ προσέλευσης ξένων τουριστών, «δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε το στοίχημα για τη φετινή πορεία του ελληνικού τουρισμού», εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι φέτος « το ποντάρισμα θα μας βρει από την ίδια πλευρά της πιθανής έκβασης και η πραγματικότητα θα μας δικαιώσει».

«Αναμένεται να σπάσουμε και φέτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με τις προσδοκίες να κάνουν λόγο για 32 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες», είπε, τονίζοντας ότι θα είναι «η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού». Ήδη, είπε, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, η εισερχόμενη τουριστική κίνηση είναι αυξημένη κατά 12,8% σε σχέση με πέρυσι.

Η βελτίωση των αποδοχών θα τονώσει την αποδοτικότητα

«Σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να θέσουμε σε πιο σωστές βάσεις το εργασιακό πλαίσιο και να εξετάσουμε το βέλτιστο επίπεδο του κατώτατου μισθού» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «για κάποιους αυτό είναι έγκλημα καθοσιώσεως, αλλά για εμάς είναι επιβεβλημένο, τόσο ηθικά αλλά και οικονομικά».

Επεσήμανε ότι η «αναδιανομή είναι ο πραγματικός κινητήρας της ανάπτυξης» και σημείωσε ότι «είναι δίκαιο, ο κόσμος της εργασίας να λάβει το μερίδιο που του αναλογεί από τη βελτίωση των συνθηκών».

Όπως είπε, «το επιχείρημα ότι η ανταγωνιστικότητα σημαίνει χαμηλό εργατικό κόστος έχει αποδειχθεί ότι είναι λανθασμένο», προσθέτοντας πως «όσο ελαστικοποιείται η εργασία, και αυτή είναι τάση στον παγκόσμιο καπιταλισμό, τόσο μειώνεται η αποδοτικότητα της εργασίας. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται δέσμευση με την εργασία τους και δεν τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα της δουλειά τους».

«Πιστεύω λοιπόν ότι η βελτίωση των αποδοχών θα τονώσει την αισιοδοξία αλλά και την αποδοτικότητα του κόσμου της εργασίας» είπε ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Please follow and like us:
Facebook
Facebook