Τι γίνεται με το επίδομα στέγασης και επιδότηση εισφορών-Στις 19 Νοεμβρίου η κρίσιμη συζήτηση

Στην κλίνη του Προκρούστη των θεσμών μπαίνουν οι εξαγγελίες Τσίπρα για τα επιδόματα και τις επιδοτήσεις. Τη στοχευμένη αυτή περικοπή που αφορά τόσο το επίδομα στέγασης όσο και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζομένους φαίνεται ότι προκρίνουν οι θεσμοί ως την καταλληλότερη λύση προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο της έλλειψης αρκετού δημοσιονομικού χώρου σε περίπτωση που παραμείνουν αλώβητες οι συντάξεις και εφαρμοστεί ταυτόχρονα μέρος από τις πρόσθετες παρεμβάσεις που έχει προτείνει στο προσχέδιο προϋπολογισμού η ελληνική κυβέρνηση. Αντίθετα, οι θεσμοί φαίνεται ότι βλέπουν με πιο θετική διάθεση τις εξαγγελίες που στοχεύουν σε φοροελαφρύνσεις.
Ετσι όσοι ποντάριζαν, για παράδειγμα, ότι θα ευεργετηθούν από τις εξαγγελίες για επίδομα στέγασης θα πρέπει να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών τους. Η αγωνία των συνταξιούχων για το τι θα γίνει με τις συντάξεις εξαπλώνεται τώρα και στους χιλιάδες πιθανούς αποδέκτες των επιδοματικών μέτρων.
Η λογική είναι απλή, επεξηγούν πηγές στις Βρυξέλλες. Για να πείσει η Ελλάδα τα άλλα κράτη – μέλη της ευρωζώνης να δεχτούν τη μη περικοπή των συντάξεων, θα πρέπει να δείξει ότι παραμένει προσηλωμένη σε αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα και όχι σε επιδόματα, τα οποία παραπέμπουν σε πρακτικές παροχών ιδίως ενόψει ενός εκλογικού έτους. Αλλωστε στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το αν θα περικοπούν ή όχι οι ελληνικές συντάξεις, οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη διαμηνύουν κατηγορηματικά ότι δεν δέχονται με κανέναν τρόπο να τεθεί σε κίνδυνο ο δημοσιονομικός στόχος του 3,5% όχι μόνο την επόμενη χρονιά, αλλά και μέχρι το 2022.
Οπότε οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν αιτιολογηθεί και αξιολογηθεί επακριβώς και με το απαραίτητο περιθώριο δημοσιονομικής «άνεσης». Πόσω μάλλον δε όταν επιπλέον συζητείται η μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων, η οποία θα εξασφάλιζε επιπλέον 2 δισ. ευρώ.
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις τελικές αποφάσεις, οι οποίες φαίνεται ότι θα ληφθούν στο Eurogroup, το οποίο έχει εκτάκτως προγραμματιστεί για τις 19 Νοεμβρίου με κύριο θέμα την εμβάθυνση της ΟΝΕ οι θεσμοί επιδιώκουν τα επιχειρήματα που θα προτάξει η ελληνική πλευρά για τη μη περικοπή των συντάξεων, αλλά και για την προώθηση των νέων παρεμβάσεων να είναι πειστικά και να μη θέτουν σε αμφισβήτηση τις μεταρρυθμίσεις ούτε να αποτελούν πισωγύρισμα, αλλά να δίνουν προβάδισμα στην ανάπτυξη.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook