Στον αέρα τα χειρουργεία στο ΠΓΝΠ – Στάση εργασίας των νοσηλευτών σήμερα και από αύριο θα επανεξετάσουν την στάση τους

Στον αέρα παραμένει η τύχη των χειρουργείων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας αφού μετά την απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με την αναστολή ή όχι της διενέργειας χειρουργείων (πλην των έκτακτων περιστατικών), οι εργαζόμενοι προχωρούν σήμερα σε στάση εργασίας . Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σήμερα τουλάχιστον  πολύ δύσκολα θα γίνουν χειρουργεία ακόμα και αν ετοιμαστούν τα νέα κρεβάτια που θα στηθούν στην ΜΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή  ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας με τα εναπομείναντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΓΝΠ υπήρξε η ενημέρωση ότι άμεσα εξασφαλίστηκαν 6 κρεβάτια με τον εξοπλισμός του από άλλα Νοσοκομείο (Κεφαλονιά, Αίγιο, Αγρίνιο κ.α.).

Παράλληλα το βάρος της στελέχωσης των κλινών αυτών έπεσε στο ήδη υπάρχον νοσηλευτικό  προσωπικό καθώς θα γίνει εσωτερική μετακίνηση από άλλες κλινικές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικός «αιμοδότης» των νέων κρεβατιών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας θα είναι η παιδιατρική κλινική από όπου εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν 8 με 9 νοσηλευτές. Συνολικά βέβαια απαιτούνται 18 άτομα καθώς κάθε κρεβάτι στην ΜΕΘ χρειάζεται 3 νοσηλευτές για να λειτουργήσει όπως πρέπει.

Έτσι θα μεταφερθούν και άλλα άτομα διάφορες κλινικές οι οποίες προφανώς θα αποδυναμωθούν. Ήδη έχουν αλλάξει βάρδιες και έχουν κοπεί προγραμματισμένες άδειες λόγω των εκτάκτων γεγονότων. Σήμερα η ανάνηψη είχε ουσιαστικά απελευθερωθεί από διασωλυνωμένους ασθενείς και αν οι εφημερίες της Παρασκευής και του Σαββάτου δεν φορτώσουν το σύστημα, εκτός απροόπτου, από Δευτέρα ίσως θα μπορούσαν να γίνουν χειρουργεία εάν δεν προχωρούσαν σε στάση εργασίας οι εργαζόμενοι.

Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι θα επανεξετάσουν στην στάση τους την Τρίτη.

Σχολιάζοντας τις παραπάνω αποφάσεις εκπρόσωπος των νοσηλευτών στο Δ.Σ. του ΠΓΝΠ, Παναγιώτης Σουλελές αναφέρει μεταξύ τα εξής: «Η εσωτερική ανακατανομή θα αποδυναμώσει κι άλλο τα νοσηλευτικά τμήματα που λειτουργούν ήδη με μειωμένο προσωπικό και κάτω από τα όρια ασφαλείας για τους ασθενείς. Θα εντατικοποιηθεί περισσότερο η εργασία για το ήδη καταπονημένο και γερασμένο νοσηλευτικό προσωπικό και σίγουρα θα πετσοκοπούν τα ρεπό και οι άδειες του.

Αυτό βάζει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών ή όχι;

Ποιος από τους αρμόδιους θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα;

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για ότι συμβεί; Ή θα πέσει στους ώμους του νοσηλευτικού προσωπικού;

Εμείς ως εργαζόμενοι, δεν πρόκειται να δεχτούμε άνοιγμα νέων κλινών και νέων κλινικών, χωρίς προσλήψεις νέων συναδέλφων. Η πρόθεση της ΥΠΕ για ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ με ανακατανομή προσωπικού, θεωρείται από μεριά μας αιτία πολέμου. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την άποψη του διοικητή της ΥΠΕ πως υπάρχουν νοσηλευτές που κάθονται, όταν το νοσοκομείο χρωστάει στους συναδέλφους χιλιάδες μέρες ρεπό και αδειών.

Όταν ακόμα δεν έχουν ξεχρεώσει τις άδειες του 2016 και δουλεύουν συνεχώς με παράνομο ωράριο λόγω εργασιακών αναγκών.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook