Προϋπολογισμός 2020: Τι κατατέθηκε στη Βουλή

Πακέτο μέτρων που από την μία θα στηρίξουν την ανάπτυξη και από την άλλη θα λειτουργήσουν ως μαξιλάρι ασφαλείας για την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2020, περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που για το 2020. Σε αυτό το πακέτο δεν υπάρχουν νέοι φόροι, παρά μόνο διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με την χρήση ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών.

Στον προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προβλέπεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 3,56% του ΑΕΠ. Επίσης η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης για του χρόνου ανέρχεται στο 2,8% το 2020, από 2% που είναι εφέτος.

Επίσης εκτιμάται ισχυρή άνοδος των επενδύσεων κατά 13,4% το 2020 και 8,8% εφέτος. Ο λόγος για πρόβλεψη η οποία κρίθηκε απαιτητική αλλά εφικτή από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον Θ. Σκυλακάκη, μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, όπως επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών και φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες των ακινήτων καθώς και εξορθολογισμό των δαπανών για την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου, τη μείωση της φορολογίας.

Προβλέπει επίσης μείωση της ανεργίας (από το 17,4% στο 15,6%) και σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,8%) και των επενδύσεων (+13,4%).

«Ο προϋπολογισμός του 2020 θέτει τις βάσεις για τον τερματισμό της υπερφορολόγησης και της αποεπένδυσης που χαρακτήρισαν την περίοδο 2016-2018, στη διάρκεια της οποίας ασκήθηκε περιοριστική πολιτική ύψους 11,4 δισ. ευρώ, πέραν και επιπλέον των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές και δημιουργεί το δημοσιονομικό χώρο για την πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια. Μια νέα κυβέρνηση εφαρμόζει μια καινούρια οικονομική πολιτική με την φιλοδοξία να θέσει τις βάσεις για μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook