Προβληματίζει το μεταναστευτικό στην Πάτρα – Σαν το σκύλο με τη γάτα λιμενικοί και μετανάστες

Το ενδιαφέρον του τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, Ελληνικού και ξένου έχει στραφεί ξανά στο λιμάνι της Πάτρας σε σχέση με το μεταναστευτικό. Η «Καθημερινή της Κυριακής» αυτή τη φορά αναδεικνύει τις προσπάθειες των μεταναστών να περάσουν στην Ιταλία αλλά και την αποτροπή τους από τις αρχές.
Αναφέρεται στον μετανάστη Ουασίμ Σαχίντ που προσπαθεί να διαφύγει στην Ιταλία «όμως δεν είναι έτοιμος ακόμη. Ακολουθεί τους πιο έμπειρους σε κάθε τους βήμα για να μάθει. Όπως λέει ο ίδιος στην εφημερίδα, «Παρακολουθώ την τεχνική και θα δοκιμάσω αργότερα». Ο 32χρονος Πακιστανός πέρασε στην Ελλάδα μέσω του Έβρου πριν από τρεις μήνες. Προσπάθησε να φτάσει από τη βαλκανική οδό στη Σερβία, αλλά βρήκε τα σύνορα ερμητικά κλειστά. Ώσπου πρόσφατα βρέθηκε στην Πάτρα για να δοκιμάσει την τύχη του.
Το ρεπορτάζ αναφέρει την αύξηση του αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν μέσω Πάτρας στη Δυτική Ευρώπη. Οι απόπειρες σημειώνονται καθημερινά κατά τη φόρτωση των πλοίων . Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα. Ο Λιμενάρχης Πατρών Δημήτρης Κυριακουλόπουλος επισημαίνει ότι από την υπηρεσία καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού.

Σε έναν από τους ελέγχους νταλίκας που παρακολουθούμε στην πύλη εισόδου, λιμενικός διακρίνει μια ανθρώπινη φιγούρα στο ημιαξόνιο. Σκύβει κάτω από το φορτηγό και στρέφει τον φακό του προς το σημείο όπου εντόπισε κίνηση. Πρώτα πέφτει ένα πλαστικό μπουκάλι νερού. Μετά ξεπροβάλλει ένα πόδι. Αν και δεν πρέπει να είχε συμπληρώσει πολλές ώρες κρυμμένος εκεί, το πρόσωπο και τα ρούχα του νεαρού μαύρισαν από την εξάτμιση. Τα χαρτιά του γράφουν ότι κατάγεται από το Αφγανιστάν. Είναι μόλις 15 ετών».

Σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών , υπάρχουν και οι αποκαλούμενοι ως πράκτορες , οι οποίοι ζητούν την αμοιβή τους μπροστά και δεν την επσιτρέφουν σε περίπτωση αποτυχίας. Τους λένε όμως ότι θα συνεχίσουν να τους βοηθούν για όσο χρειαστεί. Οι περισσότεροι πάντως επιχειρούν το πέρασμα χωρίς καθοδηγητές .

Μέσα από τα κάγκελα, έξω από τα κάγκελα, ξανά και ξανά. Είναι σαν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» , επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές .

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook
Facebook