Ποια είναι η πρόταση του ΤΕΕ για το τρένο στην Πάτρα

Την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής της Πάτρα από την οδό Κανελλοπούλου μέχρι τον υφιστάμενο σταθμό του Αγίου Ανδρέα προτείνει στην πρόταση που κατέθεσε στο υπουργείο Υποδομών του Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος. Το ΤΕΕ στην συγκεκριμένη πρόταση ουσιαστικά υποστηρίζει ότι το επιπλέον κόστος που προκύπτει για την υπογειοποίηση και αυτών των 2,5 χιλιομέτρων, πέραν του τμήματος από τον Άγ. Διονύσιο μέχρι τον Άγ. Ανδρέα, που προτείνει η ΕΡΓΟΣΕ, δεν είναι αποτρεπτικό.
Με βάση τους υπολογισμούς που έκαναν τα στελέχη του ΤΕΕ τα επιπλέον χρήματα που θα απαιτηθούν, στην περίπτωση που υλοποιηθεί το σενάριο της ανάδυσης της γραμμής στον σταθμό του Αγ. Ανδρέα, θα είναι περίπου 28εκ., στην πραγματικότητα αρκετά λιγότερα εάν συνυπολογίσει κανείς και την έκπτωση που θα προσφέρει ο ανάδοχος του έργου.
Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, Βασίλης Αϊβαλής, ο φορέας προτείνει να υλοποιηθεί (για μετά τον Άγ. Διονύσιο) η πιο φθηνή από τις δύο λύσεις που υπέβαλε ο Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης η οποία κοστίζει 22εκ. λιγότερα από εκείνη που θέλει το τρένο να περνάει μέσα από το Νότιο Πάρκο της Πάτρας, πρόταση που φέρεται να προκρίνει η ΕΡΓΟΣΕ.
Ο συλλογισμός του κ. Αϊβαλής είχε ως εξής: «Η υπογειοποίηση κοστίζει περίπου 30.000 ευρώ το μέτρο. Με την παρούσα πρόταση το κομμάτι πριν τον σταθμό του Αγ. Διονυσίου κοστίζει 23,5εκ.. Αφαιρώντας τα 23,5εκ. από τα 75εκ. που είναι συνολικά η υπογειοποίηση από την Κανελλοπούλου μέχρι τον Άγ. Διονύσιο είναι διαφορά είναι περίπου στα 50εκ..
Όμως εάν πάμε στην πιο φθηνή από τις προτάσεις του Υπουργείου, με τα 22εκ. της διαφοράς τότε η συνολική διαφορά εάν η υπογειοποίηση γίνει από την Κανελλοπούλου ανέρχεται στα 29εκ. ευρώ. Για να είμαστε και δίκαιοι είναι και η έκπτωση που θα δώσει ο εργολάβος, αν την υπολογίσουμε περίπου στο 50% τότε μιλάμε για 14εκ. διαφορά».

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook
Facebook