ΠΑΤΡΑ ΠΥΡΓΟΣ: Αγωνία για την πορεία του έργου

Στο εάν ο όμιλος Καλογρίτσα θα καταφέρει να ανανεώσει την εγγυητική επιστολή συμμετοχής, που εκπνέει σε λίγες ημέρες, για το τρίτο από τα συνολικά τέσσερα τμήματα της νέας εθνικής Πατρών – Πύργου, για τα οποία έχει μειοδοτήσει, έχει το βλέμμα στραμμένο η αγορά.
Ο κατασκευαστικός όμιλος, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το καλοκαίρι του 2016 λόγω της απόπειρας- μέσω εταιρείας του Ι.Βλ.Καλογρίτσα- συμμετοχής στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, φέρεται να βρίσκεται αντιμέτωπος με οικονομικά προβλήματα. Ως αποτέλεσμα, αδυνατεί να υλοποιήσει τα έργα που έχει αναλάβει, όπως αυτό της κατασκευής πρωτογενούς δικτύου αποχέτευσης σε Διόνυσο, Σταμάτα και Ροδόπολη και γι’ αυτό φέρεται να έχει αποφασιστεί η υποκατάσταση της εταιρείας από την Άκτωρ.
Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για τον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος, ύψους 355 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), όπου από τις συνολικά οκτώ εργολαβίες, σε τέσσερις έχει μειοδοτήσει προσωρινά το σχήμα Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών.
Εν προκειμένω, επειδή δεν έχουν ξεκινήσει οι κατασκευαστικές εργασίες, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει η διαδικασία της υποκαταστάσης, αλλά μόνο της έκπτωσης και της ανακήρυξης ως αναδόχου του δεύτερου μειοδότη, εάν και εφόσον η κοινοπραξία Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών δεν προσκομίσει την εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης στη φάση της υπογραφής της σύμβασης.
Νωρίτερα όμως, η Τοξότης θα πρέπει να εξασφαλίσει την παράταση της ισχύος των εγγυητικών επιστολών συμμετοχής, με πρώτη αυτή, που λήγει την επόμενη Δευτέρα 14 Μαΐου, για την τρίτη εργολαβία (Κυλλήνη-Αμαλιάδα). Η συγκεκριμένη εγγυητική, ύψους 865 χιλ. ευρώ, είχε χορηγηθεί στις 13 Ιουνίου 2016 με λήξη στις 14 Ιανουαρίου 2018 και παρατάθηκε μέχρι τις 14 Μαΐου.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τα δεδομένα έχουν αλλάξει πλήρως από το 2016, οπότε οι εγγυητικές επιστολές συμμετοχής εκδόθηκαν και γι’ αυτό παραμένει αβέβαιο εάν θα καταστεί εφικτή η εξασφάλιση νέων παρατάσεων.
Να σημειωθεί ότι μέχρι να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, απαιτούνται σειρά προαπαιτούμενων, όπως η ενδεχόμενη υποβολή ενστάσεων, η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και βέβαια η υποβολή εγγυητική επιστολών καλής εκτέλεσης.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook