ΠΑΤΡΑ: ΕΠΕΣΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΣΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗ

Η αποτίμηση της εικόνας της αγοράς κατά τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Μαΐου στην Πάτρα, την Αχαΐα και περιοχές της Νοτιοδυτικής Ελλάδας δεν είναι καλή. O Γιώργος Βαγενάς, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και ΝΔ Ελλάδας και γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας τονίζει ότι η αγοραστική κίνηση ήταν μειωμένη από 20 έως 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η Πάτρα και η Αχαΐα, η Κορινθία, όπως και οι περισσότερες πόλεις υπολογίζεται ότι είχαν πτώση 30%, η Μεσσηνία 25%, ενώ μικρότερες απώλειες καταγράφηκαν στα Ιόνια Νησιά, οι οποίες υπολογίζεται στο 20%, λόγω του ότι πρόκειται για τουριστικές περιοχές.

«Οι καταναλωτές ψώνισαν τα απολύτως απαραίτητα και πάρα πολύ μετρημένα. Κυρίως ρούχα, παπούτσια και περισσότερο παιδικά. Ειδικά μετά τις 10 Μαΐου, η όποια κίνηση ατόνησε εντελώς. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι οι πολλές εκπτωτικές περίοδοι και όλο αυτό το μπερδεμένο πλαίσιο δεν βοηθούν τον καταναλωτή και την αγορά».

Αυτή την περίοδο η αγορά είναι υποτονική. «Η αγορά βρίσκεται εν αναμονή και αν δεν σταματήσουν οι φορολογικές υποχρεώσεις η αγορά δεν θα ανακάμψει. Πλέον ελπίζουμε να τονωθεί η κίνηση με την έλευση του καλοκαιριού, οπότε και λόγω εποχής θα γίνουν κάποιες αγορές κι από εκεί και πέρα στις καλοκαιρινές εκπτώσεις», υπογραμμίζει ο κ. Βαγενάς.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Εμπόρων Ιστορικού Κέντρου Πάτρας Δημήτρης Παλούμπης, μιλώντας με συναδέλφους αποτιμά τη μείωση σε σχέση με πέρυσι από 20 ως 30%, ενώ διαπιστώνει ότι η κίνηση ήταν πιο αυξημένη στο τέλος του εκπτωτικού δεκαπενθημέρου. «Αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις είμαστε αντιμέτωπες με την υπερφορολόγηση, τη μειωμένη αγοραστική δύναμη, που μας αναγκάζει να πουλάμε με χαμηλότερο κέρδος, με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν ούτε τα έξοδα. Σε όλα αυτά προσθέστε σαν κερασάκι στην τούρτα το ασφαλιστικό».

Στο μεταξύ, στο Ξυλόκαστρο συνεδρίασε το Σάββατο 20 Μαΐου το ΔΣ της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας  και στα θέματα που το απασχόλησαν ήταν ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που θα τεθεί σε εφαρμογή αλλά και το ζήτημα της Κυριακάτικης λειτουργίας. Ο κ. Βαγενάς αναφέρει ότι η απελευθέρωση της λειτουργίας καταστημάτων τις Κυριακές, σε περιοχές και της Αττικής, έχει προκαλέσει ανησυχία στους εμπόρους της Κορινθίας λόγω του ότι βρίσκονται πολύ κοντά, γεωγραφικά, στην πρωτεύουσα.

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook
Facebook