Πάτρα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ

Σήμερα Τετάρτη, στις 12.00 το μεσημέρι, το ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ θα πραγματοποιήσει διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο της Πάτρας, για «την κατάργηση του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα του που επιχειρεί η κυβέρνηση».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εν μια νυκτί, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος επί 37 χρόνια βρίσκεται στον πυρήνα της υποδειγματικής λειτουργίας του.

Αντισυνταγματικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου,  επεμβαίνει στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που υπηρετεί έναν πολύ ευαίσθητο κοινωνικό χώρο. Η Πράξη υπονομεύει πλήρως το έργο του ΚΕΘΕΑ, αφού συγχρόνως καταργεί την αποστολή του, τον σκοπό του και τη δυνατότητά του για ίδρυση νέων μονάδων!

Η «εκσυγχρονιστική» παρέμβαση της κυβέρνησης αποσκοπεί στην αντικατάσταση του αιρετού και άμισθου διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ με ένα συμβούλιο έμμισθων διορισμένων ημετέρων.

Αποβλέπει στη δημιουργία ενός γραφειοκρατικού οργανισμού, η λειτουργία του οποίου θα διαταράσσεται  με κάθε κυβερνητική αλλαγή και ο οποίος θα είναι ευάλωτος σε πάσης φύσεως πολιτικές παρεμβάσεις.

Με αυταρχισμό καταλύει ένα καινοτόμο για την Ελλάδα  και δοκιμασμένο στην πράξη οργανωτικό και διοικητικό σχήμα που δίνει φωνή και δικαίωμα αυθεντικής έκφρασης  σε όλους όσους αφορά η υπόθεση της απεξάρτησης  και  κοινωνικής επανένταξης:  στους συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα, στους γονείς τους, στους εργαζόμενους και στους εθελοντές.

Αυτοί είναι που αποτελούν τη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ η οποία εκλέγει τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, θέσεις στις οποίες μέχρι σήμερα έχουν υπηρετήσει  δεκάδες εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας από όλο το πολιτικό φάσμα και διαφορετικά πεδία της δημόσιας ζωής.

Η επίκληση «της αποκατάστασης της χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης» από πλευράς της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον αστεία, γιατί είναι γνωστό σε όλον τον πολιτικό κόσμο και στην ελληνική κοινωνία ότι: Το ΚΕΘΕΑ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ποτέ δεν δημιούργησε «μαύρες τρύπες», δεν προέβη σε δανεισμό, δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλα. Είναι ο πρώτος δημόσιος ελληνικός οργανισμός στον τομέα της υγείας-κοινωνικής φροντίδας που καθιέρωσε από το 1995 τον κατ’ έτος δημόσιο απολογισμό. Ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, διαθέτει διπλογραφικό σύστημα και εσωτερικό έλεγχο, ενώ η πολύ καλή του επίδοση στον τομέα αυτόν επιβεβαιώθηκε και από τον πρόσφατο έλεγχο που διενήργησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επιπλέον, το ΚΕΘΕΑ υποβάλλει κατ’ έτος Σχέδιο Δράσης, Προϋπολογισμό και Απολογισμό στο Υπουργείο Υγείας, υπό την εποπτεία του οποίου τελεί.

Εντελώς αναίτια, με παντελή απουσία τεκμηρίωσης και χωρίς προειδοποίηση και διάλογο, η κυβέρνηση τινάζει στον αέρα την ομαλή λειτουργία του ΚΕΘΕΑ. Υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και στρέφεται ενάντια σε μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες που μέσα από το ΚΕΘΕΑ βρίσκει τον δρόμο της επανένταξης στην ελληνική κοινωνία.

Κραυγή διαμαρτυρίας

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση διεκδικούν:

– την άμεση ανάκληση της αυταρχικής ΠΝΠ με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ
– τον τερματισμό της επιχειρούμενης απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ και της θεραπευτικής του πρότασης, που βασίζεται στην εσωτερική δημοκρατία και σε συλλογικές διαδικασίες
– την ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης
– την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για μια εθνική στρατηγική με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων.

Χαρακτηριστική είναι η σχετική ανακοίνωση των μελών του Συλλόγου Οικογένειας και φίλων ΚΕΘΕΑ-ΟΞΥΓΟΝΟ, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, ενημερώθηκαν στην ολομέλεια της 2/10/19 για την αντισυνταγματική- αντιδημοκρατική ΠΝΠ, η οποία επιχειρεί να καθαιρέσει το εκλεγμένο- άμισθο Δ.Σ του ΚΕΟΕΑ και να το αντικαταστήσει με δοτούς-έμμισθους εκλεκτούς της Κυβέρνησης.

«Το συναίσθημα που κυριάρχησε στα μέλη του Συλλόγου ήταν αγανάκτηση και οργή για την επίθεση που δέχεται το ΚΕΘΕΑ ένας οργανισμός που έχει καταξιωθεί στην συνείδηση όσων ευεργετήθηκαν από αυτόν αλλά και στην συνείδηση του συνόλου του Ελληνικού λαού. Επί 37 χρόνια το ΚΕΘΕΑ σώζει τους εξαρτημένους νέους και τους αποδίδει καθαρούς στις οικογένειές τους και στην κοινωνία. Και όλα αυτά δωρεάν, χωρίς υποκατάστατα, χωρίς λίστες αναμονής. Τα μέλη του Συλλόγου μας αναρωτήθηκαν μήπως αυτό ενοχλεί κάποιους οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν το ΚΕΘΕΑ σε φέουδο τους για την ικανοποίηση ρουσφετολογικών και κερδοσκοπικών επιδιώξεων» επισημαίνουν και προσθέτουν:

«Ομόφωνα η Ολομέλεια του Συλλόγου αποφάσισε να αντισταθεί στην προσπάθεια άλωσης του ΚΕΘΕΑ, να περιφρουρήσει το αυτοδιοίκητο του οργανισμού και να αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις μέχρι να αποσυρθεί η απαράδεκτη ΠΝΠ. Για τον σκοπό αυτό θα απευθυνθεί σε όλους τους φορείς της πόλης και θα συνεργαστεί με τους δεκάδες Συλλόγους Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ανά την Ελλάδα.

Ο αγώνας μας θα είναι ακατάπαυστος μέχρι να νικήσουμε!»

Η κραυγή διαμαρτυρίας του ΚΕΘΕΑ θα ακουστεί την ίδια μέρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχουν προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.

  • Στη Θεσσαλονίκη, τo ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, το ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ και το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ στην Πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά από το Ολύμπιον).
  • Στην Κρήτη, το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στα Ενετικά Νεώρια στο παλιό λιμάνι του Ηρακλείου.
  • Στη Λάρισα το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ και το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ θα είναι στη Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.
  • Στα Ιωάννινα το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων, στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Please follow and like us:
Facebook
Facebook