Πάνω από 900 συλλήψεις μεταναστών στο λιμάνι

Πάνω από 500 δικογραφίες και 900 συλλήψεις έχουν γίνει από την αρχή του χρόνου στο λιμάνι της Πάτρας σε σχέση με την παράνομη μετανάστευση, η οποία εντείνεται το τελευταίο διάστημα. Ο αριθμός τους αυξάνεται όπως και η ένταση με την οποία επιδιώκουν να μπουν στα φορτηγά, που θα ταξιδέψουν για Ιταλία.
Παρά τις ομαδικές επιδρομές και εισβολές, καθημερινά στον ελεύθερο χώρο του λιμανιού, δεν καταφέρνουν να περάσουν στο χώρο του ISPS, ωστόσο πολλοί είναι ήδη κρυμμένοι μέσα σε φορτία.
Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έγιναν 50 συλλήψεις. Παράνομοι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν στην Ιταλία, είτε με το να τρυπώσουν σε φορτηγά (ημιαξόνια κ.α.) με κίνδυνο της ζωής τους, είτε με τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Το δεύτερο τρόπο χρησιμοποιούν κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία.
Από την αρχή του χρόνου έχουν γίνει 931 συλλήψεις (προσφύγων, μεταναστών, διακινητών και λίγες επιστροφές από Ιταλία) και έχουν συνταχθεί 530 δικογραφίες.
Σύντομα θα ενισχυθεί το προσωπικό μέσω μεταθέσεων. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Πάτρα και στο λιμάνι της Πάτρας με πρόσφυγες και μετανάστες, λόγω του ότι αποτελεί πύλη εξόδου στη Δύση , έχει απασχολήσει διεθνώς τον τύπο, με πρόσφατα παραδείγματα το BBC και τη γερμανική Bild.
Υπενθυμίζεται ότι εξαρθρώθηκε προσφάτως, στην πρωτεύουσα, οργανωμένο κύκλωμα παράνομης προώθησης μεταναστών από την Ελλάδα προς χώρες κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μέλη του κυκλώματος λάμβαναν έως και 16.000 ευρώ ανά παράνομη προώθηση.
Το κύκλωμα αποτελούνταν από δύο υποομάδες, με συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία μεταξύ των μελών, ενώ η δράση του ξεπερνά τα δύο χρόνια. Από την παράνομη δράση τους αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη, τα οποία μετέφεραν μέσω εξωτραπεζικού συστήματος (μέθοδος «Hawala»), χρησιμοποιώντας ως «βιτρίνα», κατάστημα σε περιοχή της Αθήνας.

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook
Facebook