Νέα έκρηξη στη Σρι Λάνκα – Εξερράγη βόμβα

Νέα έκρηξη συγκλόνισε το κέντρο της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, κοντά σε εκκλησία, που έγινε στόχος των φονικών επιθέσεων ανήμερα του Πάσχα.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, η έκρηξη έγινε σ’ ένα φορτηγάκι την ώρα που πυροτεχνουργοί της αστυνομίας της Σρι Λάνκα προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν εκρηκτική συσκευή που εντοπίστηκε μέσα σε ύποπτο δέμα λίγη ώρα νωρίτερα. Οι Αρχές φέρονται να είχαν απομακρύνει τον κόσμο από την περιοχή.

Σε βίντεο που ανήρτησε δημοσιογράφος του Guardian από το σημείο, δείχνει κόσμο να απομακρύνεται πανικόβλητος.

Νωρίτερα οι Αρχές εντόπισαν 87 πυροκροτητές στο σταθμό λεωφορείων Bastian Mawatha στην Pettah.

Τοπική ισλαμιστική οργάνωση ευθύνεται για το λουτρό αίματος στη Σρι Λάνκα
Η κυβέρνηση υπέδειξε ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις την τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama’ath (NTJ) και όπως παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπός οι Αρχές της Σρι Λάνκα είχαν ειδοποιηθεί δύο εβδομάδες πριν για την προετοιμασία των επιθέσεων και είχαν στη διάθεσή τους σειρά ονομάτων συγκεκριμένων υπόπτων. «Δεκατέσσερις ημέρες πριν να συμβούν αυτά τα περιστατικά, είχαμε ενημερωθεί γι΄αυτά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ραζίθα Σεναράτνε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κολόμπο. Τα στοιχεία αυτά βασίζονταν σε πληροφορίες που προέρχονταν από ξένη υπηρεσία Πληροφοριών.

«Στις 9 Απριλίου, ο αρχηγός των υπηρεσιών Πληροφοριών συνέταξε επιστολή και στην επιστολή αυτή είχαν καταγραφεί πολλά από τα ονόματα των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε. Όμως, αυτό το σημείωμα των υπηρεσιών Πληροφοριών που προειδοποιούσε για τις επικείμενες επιθέσεις δεν έφθασε ποτέ μέχρι τον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την κυβέρνησή του, που δεν ειδοποιήθηκαν για το τρομοκρατικό σχέδιο, διότι δεν προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, στις οποίες προήδρευσε ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα.

Οι δηλώσεις αυτές προϊδεάζουν για νέα πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την αναποτελεσματικότητα των Αρχών στην λήψη μέτρων ασφαλείας για την αποτροπή των επιθέσεων , καθώς είναι γνωστή η αντιπαλότητα ανάμεσα στον Βικρεμεσίνγκε και τον Σιρισένα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα του προέδρου να αποπέμψει τον πρωθυπουργό τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι οι αρχές ερευνούν ενδεχόμενες σχέσεις της οργάνωσης National Thowheeth Jama’ath με ξένες οργανώσεις, πιθανώς τον ISIS: «δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς μία μικρή οργάνωση αυτής της χώρας μπόρεσε να κάνει ό,τι έγινε». «Ερευνούμε για ενδεχόμενη συνδρομή από το εξωτερικό και για τις υπόλοιπες σχέσεις τους, με ποιον τρόπο εκπαιδεύουν καμικάζι, πώς κατασκεύασαν τις βόμβες αυτές», είπε.

Η National Thowheeth Jama’ath είναι μία νέα εξτρεμιστική οργάνωση της Σρι Λάνκα, τα μέλη της οποίας εντάσσονται στο παγκόσμιο τζιχαντιστικό κίνημα. Είναι μία ακραία αντιβουδιστική οργάνωση, που έχει συνδεθεί με τον βανδαλισμό βουδιστικών αγαλμάτων. Τέσσερα μέλη της συνελήφθησαν τον Ιανουάριο.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook