Κτίρια ετοιμόρροπα που με ένα »φου» θα πέσουν σαν τραπουλόχαρτα δημόσιος κίνδυνος

Έτοιμα να καταρρεύσουν είναι περισσότερα από 500 κτίσματα, σύμφωνα με την επίσημη λίστα του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της Δυτικής Ελλάδας τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για κτίρια που επλήγησαν στους σεισμούς του 1993 και του 2008, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν μεριμνήσει για την κατεδάφιση τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από η σεισμική δόνηση του ’93 άφησε πίσω της ετοιμόρροπα 407 κτίρια από τα οποία 390 είναι στην Πάτρα, ενώ ο σεισμός του 2008 άφησε 50 και πλέον κτίσματα στην Αχαϊκή Πρωτεύουσα.

Παράλληλα λίστα με δεκάδες ετοιμόρροπα κτίρια μεταξύ των οποίων και πολλά διατηρητέα στην Άνω πόλη και άλλες περιοχές της Πάτρας, βρίσκεται και στην Πολεοδομία Πατρών. Τα κτίρια αυτά δεν έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα από σεισμούς, αλλά είναι επικίνδυνα κατάρρευσης λόγω παλαιότητας.

Το 2017, όταν σημειώθηκε η φονική κατάρρευση της αποθήκης του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, στο παλιό λιμάνι με θύμα νεαρό μετανάστη από την Αλγερία, σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία Πατρών, έδωσε εντολή στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτωδικων, για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας με αντικείμενο προς εξέταση τον κίνδυνο που εγκυμονουν τα ετοιμόρραπα κτιίρια για του πολίτες που κινούνται στο κέντρο και την ευρύτερη περιφέρεια της πόλης. Τα αποτελέσματα δεν έχουν κοινοποιηθεί.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook