Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών : Τι λένε οι σεισμολόγοι .

11.10

Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί πάνω από 35 μετασεισμοί, σύμφωνα με καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μετά το πέρας του ισχυρού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Ζάκυνθο. Οι δέκα από αυτούς ήταν του μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ.

Ένα νέο ισχυρό μετασεισμό μεγέθους 4,8 Ρίχτερ κατέγραψαν οι σεισμολόγοι στο θαλάσσιο χώρο 56 χλμ νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, όπως ανακοίνωσαν τέσσερις φορείς συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί πάνω από 35 μετασεισμοί, σύμφωνα με καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μετά το πέρας του ισχυρού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Ζάκυνθο. Οι δέκα από αυτούς ήταν του μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ.

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε πως αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί έως και 6,2 Ρίχτερ, μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στην Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής κι έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα, την Ιταλία και τμήμα των Βαλκανίων.

papadopoulops-gerasimos-new

Γεράσιμος Παπαδόπουλος-Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών

Όπως τόνισε μιλώντας στο in.gr ο κ.Παπαδόπουλος μετά το σεισμό των 6,4 Ρίχτερ – ο οποίος ανέφερε ότι πιθανότατα ήταν ο κύριος σεισμός – ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο από αυτούς να φτάνει τα 5,5 Ρίχτερ. Επεσήμανε ότι πριν τη σεισμική δόνηση στη 1.54, σημειώθηκε μισή ώρα νωρίτερα προσεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ.

 Ο κ. Παπαδόπουλος συνιστά ψυχραιμία στους κατοίκους σημειώνοντας ότι τις επόμενες ώρες ή ημέρες θα ακολουθήσουν πολλοί και μεγάλοι σεισμοί. «Ενδέχεται να καταγραφούν σεισμοί 6 ακόμη και 6,2 Ρίχτερ. Δεν θα αποτελεί έκπληξη για τους επιστήμονες» είπε χαρακτηριστικά.

Περιοχή υψηλής σεισμικότητας χαρακτήρισε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης, την Ζάκυνθο αλλά και γενικότερα τα Επτάνησα μετά τη νέα σεισμική δόμηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ζακύνθου.

skordilis

Μανώλης Σκορδίλης – Kαθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σκορδίλης, συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία με ισχυρότερο μετασεισμό στις 2:09, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Το 1997, περίπου 20 χιλιόμετρα πιο βορειοδυτικά από το σημερινό επίκεντρο, είχαμε σεισμό μεγέθους 6,6 ενώ την ίδια χρονιά σημειώθηκε ακόμη ένας σεισμός μεγέθους 6 βαθμών στα νησιά Στροφάδες» υπενθύμισε ο κ.Σκορδίλης.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook