ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ: ΕΠΕΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Και με την υπογραφή της κυβέρνησης παραχωρείται από σήμερα η εκμετάλλευση υδρογονανανθράκων σε τρία οικόπεδα της χώρας, την ίδια στιγμή που η κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στο σκοτάδι σχετικά με τις επιπτώσεις της εξόρυξης υδρογονανθράκων, ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων εκφράζει έντονους φόβους για τις επιπτώσεις των εξορύξεων στο περιβάλλον και σε υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες (τουρισμό, αλιεία).

Πρόκειται για την επίσημη υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης για τρεις χερσαίες περιοχές έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, σε Βορειοδυτική Πελοπόννησο, Άρτα-Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία.

Την σημερινή υπογραφή των τριών συμβολαίων για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο χερσαία και ένα θαλάσσιο οικόπεδο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Δανία, η Ισπανία και πολλές άλλες, εγκαταλείπουν ως παρωχημένες τις τακτικές εξόρυξης υδρογονανθράκων που μας επιστρέφουν στην εποχή του άνθρακα.

«Η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι μια επιλογή μεγάλης σημασίας που όμως υπηρετεί ένα ενεργειακό σχεδιασμό που στρέφει το βλέμμα του στο παρελθόν, στην εποχή του άνθρακα. Το μέλλον, και πληθαίνουν οι αποδείξεις, ότι και επιθυμητό και εφικτό είναι, στηρίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα.  Εκεί πρέπει να επενδύσουμε τα κεφάλαια του ενεργειακού τομέα και όχι σε στερεές, υγρές ή αέριες μορφές υπεδάφιου άνθρακα.

Αυτό δεν το επιβάλλει μόνο η Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα (2015) αλλά και στρατηγικές επιλογές  χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Δανία, η Ισπανία και πολλές άλλες.
Δεύτερον, ο πολλαπλασιασμός ενδεχομένων εξορυκτικών γεωτρήσεων, εφόσον η έρευνα αποδώσει αποτελέσματα, θα πολλαπλασιάσει τις επιπτώσεις και την πιθανότητα κινδύνων για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τα ιχθυαποθέματα, τον τουρισμό, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, ενώ οι σχετικά χαμηλές τιμές πετρελαίου, δημιουργούν το φόβο ότι μπορεί να μειωθούν, για λόγους κόστους, τα επίπεδα ασφάλειας», επισημαίνει η παράταξη « Οικολογική Δυτική Ελλάδα » .

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook
Facebook