Δήμος Πατρέων : Απολογισμός για τις παιδικές κατασκηνώσεις – Εκδήλωση το Σάββατο στον χώρο της Πλάζ

Συνέντευξη Τύπου, για την ημερήσια παιδική κατασκήνωση του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), και την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου στην πλαζ, παραχώρησε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ, Θόδωρος Τουλγαρίδης. Μαζί του ήταν ο Αντιδήμαρχος Υγείας Πρόνοιας και Πρασίνου, Δημήτρης Πελεκούδας, η Αντιπρόεδρος του ΚΟΔΗΠ, Νάνσυ Αγγελακοπούλου και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Δημοτικής Αρχής, Ανδρέας Αντωνόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Τουλγαρίδης, ανέφερε τα εξής:
«Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων λειτούργησε και φέτος, για τρίτη χρονιά, στο χώρο της πλαζ του ΕΟΤ στην Αγυιά, Ημερήσια παιδική Κατασκήνωση.
Ο Δήμος μας, έχοντας ως πυξίδα τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους και ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, εξαντλεί κάθε περιθώριο για να τους στηρίξει σε μια δύσκολη περίοδο που τα λαϊκά στρώματα δοκιμάζονται σκληρά από τις αντιλαϊκές πολιτικές των μέχρι τώρα αστικών κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου.
Προσπαθούμε να σταθούμε στο πλάι αυτών των παιδιών.
Να τους δώσουμε τη δυνατότητα, έστω για κάποιες μέρες, να ψυχαγωγηθούν, να γελάσουν, να χαρούν στην παιδική κατασκήνωση του Δήμου μας. Προσφέροντας στα παιδιά μας στιγμές ξεγνοιασιάς, δημιουργικής απασχόλησης και φροντίδας, σ’ ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον κοντά στη φύση και στη θάλασσα.
Εμπόδια στην προσπάθειά μας, συνεχίζουν να είναι οι περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση και η απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την λειτουργία των κοινωνικών δομών.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Ισολογισμό του 2016, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τα στοιχεία του ταμειακού απολογιστικού πίνακα του 2016 και οι οικονομικές καταστάσεις αποτυπώνουν και επιβεβαιώνουν τη σταθεροποίηση προς τα κάτω της κρατικής χρηματοδότησης. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων εξακολουθεί να προέρχεται από ‘’ίδια έσοδα’’, δηλαδή από επιπλέον δημοτική φορολογία για να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες που θα έπρεπε να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. (…) »
Η σημερινή κυβέρνηση κινείται στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες, όπως οι προηγούμενες.
Ως Δήμος, δεν θα πάψουμε να αντιπαλεύουμε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και να στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα του λαού.
Αυτή η πρωτοπόρα πανελλαδικά δράση της δωρεάν παιδικής κατασκήνωσης του Δήμου μας, λειτούργησε με 55 εργαζόμενους, μόνιμους υπαλλήλους του Δήμου και του ΚΟΔΗΠ και συμβασιούχους με 8μηνες και 2μηνες συμβάσεις. Την προσπάθειά μας στήριξαν με εθελοντική προσφορά 25 συμπολίτες μας. Σημαντική συμβολή είχαν φορείς και σύλλογοι της πόλης μας.
Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για τη λειτουργία της κατασκήνωσης ξεπέρασε τις 100.000 ευρώ και αφορούσε βασικά τους μισθούς των εργαζομένων με 8μηνες και 2μηνες συμβάσεις, την μεταφορά των παιδιών, τα αναλώσιμα, τον εξοπλισμό και τα τρόφιμα.
Τα παιδιά φιλοξενούνται στον χώρο της πρώην πλαζ του ΕΟΤ που για δεκαετίες είχε εγκαταλειφθεί και είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, με κατεστραμμένα κτίρια και λεηλατημένες τις υποδομές της. Η συγκεκριμένη έκταση δεν ξεπουλήθηκε όπως επιθυμούσαν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αξιοποιήθηκε από τη Δημοτική Αρχή για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με τη διαμόρφωση της σε έναν όμορφο χώρο για να την απολαμβάνει δωρεάν ο λαός της Πάτρας.
Σε αυτό τον χώρο λειτουργεί τα τρία τελευταία χρόνια η Παιδική Κατασκήνωση. Την πρώτη χρονιά συμμετείχαν 500 παιδιά και την δεύτερη 750.
Την φετινή χρονιά φιλοξενήθηκαν στο χώρο της Πλαζ περίπου 1.000 παιδιά. Το πρόγραμμα διαρθρώθηκε σε τέσσερις περιόδους διάρκειας δεκαπέντε ημερών η κάθε μια από τις 19 Ιουνίου έως τις 11 Αυγούστου. Η Κατασκήνωση λειτουργούσε σε πενθήμερη βάση από τις 8.00 π.μ. έως τις 3.00 μ.μ.. Φιλοξενούσαμε καθημερινά 250 περίπου παιδιά ηλικίας από 8 έως 14 ετών χωρισμένα ηλικιακά σε 12 ομάδες των 20-22 παιδιών η κάθε μια που την στελέχωναν δυο ομαδάρχες-συνοδοί.
Η επιλογή των παιδιών -λόγω της μεγάλης ζήτησης( δεχθήκαμε περίπου 1700 αιτήσεις )- έγινε με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια βάσει της μοριοδότησης, που είχε ψηφισθεί στο Δ.Σ. του ΚΟΔΗΠ.
Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε για τη φιλοξενία παιδιών από το ορφανοτροφείο του Σκαγιοπουλείου ιδρύματος, όπως και ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών, στα οποία δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν σε όλες τις περιόδους, ώστε να απασχοληθούν δημιουργικά στις διακοπές τους, σε έναν χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για τις ανάγκες τους.
Όλο το πρόγραμμα, το οποίο ήταν δωρεάν, περιλάμβανε μετακίνηση με μισθωμένα λεωφορεία, πλήρη σίτιση (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό), θαλάσσια μπάνια και αθλητικές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως:
Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Στίβος, Τοξοβολία, Βadminton, Ξυλορακέτες, TAE KWONDO, Πινγκ – πονγκ, Σκάκι, Θεατρικό παιχνίδι, Παραδοσιακοί χοροί, Μοντέρνοι χοροί, Ομαδικά παιχνίδια, Επιτραπέζια παιχνίδια, Περιβαλλοντική εκπαίδευση- Ανακύκλωση, Μπάνιο στη θάλασσα και waterpolo.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την ενεργή συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό προγραμμα το Εθνικό Συμνβούλιο κατά των Ναρκωτικών Πάτρας (ΕΣΥΝ) για το Πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης της εξάρτησης που παρουσίασε. Το ΣΕΓΑΣ που σε κάθε περίοδο πραγματοποίησε πρόγραμμα Athleticskids, την Πανελλήνια Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, την Πυροσβεστική και την ΕΜΑΚ που παρουσίασαν σεμινάρια πυροπροστασίας.
Σημαντική ήταν η βοήθεια για την καθημερινή λειτουργία του ιατρείου της κατασκήνωσης των γιατρών από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, το Καραμανδάνειο και το ΠΕΔΥ, του Ερυθρού Σταυρού όπως και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πατρών.
Με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησής μας, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι οι εργασίες κατασκευής της κατασκήνωσης στα Ροΐτικα είναι στο τελευταίο στάδιο αποπεράτωσης και θα λειτουργήσουν τη νέα περίοδο.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για να έχουν τα παιδιά μας, η νέα γενιά, εκείνα που τους αξίζουν και δικαιούνται! Να χαίρονται τα παιδιά του κόσμου τις κατακτήσεις της ανθρωπότητας.
Επιτρέψτε μου να κλείσω με ένα απόσπασμα από το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ, «Τα Σταφύλια της Οργής»(1940)
«Δεν έχουμε τη δική μας ψυχή. Έχουμε ένα μέρος από μια μεγάλη ψυχή. Μια μεγάλη ψυχή που ανήκει σε όλους…
Θα βρίσκομαι παντού μέσα στο σκοτάδι. Θα βρίσκομαι εκεί όπου δίνουν μάχη για να φάνε οι πεινασμένοι. Θα βρίσκομαι εκεί όπου ο μπάτσος δέρνει τον ανήμπορο. Θα βρίσκομαι εκεί όπου οι άνθρωποι φωνάζουν επειδή είναι έξαλλοι και δεν αντέχουν άλλο.
Αλλά θα βρίσκομαι και εκεί όπου τα παιδιά γελούν επειδή πεινούν μα ξέρουν ότι το δείπνο τα περιμένει. Και θα βρίσκομαι εκεί όταν οι άνθρωποι θα τρώνε τους δικούς τους καρπούς και θα ζουν στα σπίτια που οι ίδιοι έφτιαξαν.
Θα βρίσκομαι εκεί…»
Θέλουμε θερμά να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε για το έργο τους όλους όσους συνέβαλαν στη λειτουργιά της κατασκήνωσης.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Με χαρά καλούμε τους γονείς και τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν στην κατασκήνωση του Δήμου Πατρέων, τους εργαζόμενους, τους εθελοντές και τους φορείς που συμμετείχαν σε αυτή, αλλά και όσους συμπολίτες μας το επιθυμούν, το Σάββατο 30 Σεπτέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στο χώρο της πλαζ, στην εκδήλωση που διοργανώνει ο ΚΟΔΗΠ, για την ημερήσια παιδική κατασκήνωση του Δήμου Πατρέων.
Θα γίνει απολογισμός της φετινής λειτουργίας και θα τιμηθούν εθελοντές και φορείς, που συνέβαλαν σε αυτή. Θα ακολουθήσει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων».

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook
Facebook