Βοήθεια στους πιο αδύναμους υποσχέθηκε ο Αλ.Τσίπρας στην ΔΕΘ

Αντί, λοιπόν, για «έκπληξη της τελευταίας στιγμής», ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθιστώντας σαφή την πρόθεσή του να μην παρεκκλίνει των δεσμεύσεων  για να μην υπάρξουν «περιπλοκές» στην πορεία εξόδου από τη χώρα. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην πραγματικότητα», διεμήνυσε αναφερόμενος στις «μνημονιακές» δεσμεύσεις και εκθέτοντας τη χρονική ροή των πραγμάτων βάσει των προτεραιοτήτων του Μεγάρου Μαξίμου: δηλαδή, πρώτα ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη «να ολοκληρωθεί με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα» και μετά ανέφερε πως εφόσον υπάρξει και φέτος υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, «θα φροντίσουμε να υπάρξει μέρισμα και στους πιο αδυνάμους».

Eιδικότερα ο κ.Τσίπρας δήλωσε:  «Η απόδοση των στόχων για το 2016 & 2017 μας κάνει να αισιοδοξούμε. Θα φροντίσουμε και φέτος να δοθεί μέρισμα στους πιο αδύναμους οικονομικα»  και σε άλλο σημείο της συνέντευξης τύπου ανέφερε:  «Αν διαπιστωθεί υπεραπόδοση για το 2017 και δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, θα προχωρήσουμε σε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις.»

Παραδέχθηκε, εξάλλου ότι «Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί το επόμενο διάστημα»,  ενώ παρέπεμψε στο 2019 για κάθε μείωση της φορολογίας, μιλώντας για «αναγκαίες διορθώσεις».

Ο παράγοντας «χρόνος» και το ΔΝΤ

Ταυτόχρονα με την προσήλωση στις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών, ο πρωθυπουργός έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για έγκαιρη και καθαρή έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας», τόνισε και εξέφρασε την δέσμευση πως «θα κάνουμε το παν δυνατόν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σύντομα».

Μάλιστα, σε πολλές αποστροφές της ομιλίας του, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας επαναλάμβανε το πόσο «βιάζεται» η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση, εκφράζοντας και την αισιοδοξία του πως δε θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών: «τα βγάλαμε πέρα σε πιο δύσκολες συνθήκες, ακόμη κι όταν είχαν δώσει σχεδόν δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ», υπενθύμισε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, με δεδομένο την προτεραιότητα που έχει θέσει η κυβέρνηση για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος της τρίτης αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ την στάση του έναντι του ελληνικού προγράμματος και της Ευρώπης: «εμείς μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ, αν τηρεί τα συμφωνηθέντα, αλλά φυσικά και χωρίς το ΔΝΤ», είπε, απαντώντας σε ερώτηση του News 24/7 και του «Ραδιοφώνου 24/7», θέτοντας το τέλος του έτους ως όριο προκειμένου το Ταμείο «να πάρει τις αποφάσεις του έπειτα από 2,5 χρόνια», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

«Αριστερή» επιχειρηματικότητα

Ως τέταρτο «κλειδί» για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, με ταυτόχρονη αποκλιμάκωση της υψηλής ανεργίας. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, χαρακτήρισε την κυβέρνησή του «φιλική προς την επιχειρηματικότητα», αλλά έθεσε μία στρατηγική διαφορά σε σχέση με το πώς εκείνη αντιμετωπίζει το επιχειρείν: «θέλουμε να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον», είπε, υπερασπιζόμενος την ανάγκη για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. «Ξόρκισε» την «νεοφιλελεύθερη οπτική για τις επενδύσεις» -όπως τις χαρακτήρισε- και υπενθύμισε ότι «δεν επισκέφθηκε τυχαία κάποιες επιχειρήσεις». «Ο εργαζόμενος είναι ο βασικός κρίκος της παραγωγικής αλυσίδας», κατέληξε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, άλλωστε, για μία ακόμη μέρα, προανήγγειλε ότι πλέον το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής στρέφεται στην νέα γενιά: «Πρέπει να αρχίσουμε να οικοδομούμε την επόμενη μέρα και αυτή θα στηριχθεί στη νέα γενιά», απάντησε εμφατικά.

Σταθερότητα

Ως απαραίτητη ψηφίδα στο παζλ υπέρβασης της κρίσης ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό, είπε δύο «όχι»: στις πρόωρες εκλογές, αλλά και στον ανασχηματισμό. Παρότι παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στον συντονισμό της κυβέρνησης, ανέφερε πως θα συγκαλέσει τις επόμενες ημέρες το υπουργικό συμβούλιο για να «τρέξει» όλες τις κυβερνητικές εκκρεμότητες, υπονοώντας ότι ζήτημα αλλαγής προσώπων δεν υπάρχει. Απαντώντας, εξάλλου, σε άλλη ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι εκλογές θα γίνουν «στο τέλος της θητείας, το φθινόπωρο του 2019». «Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε», «η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα», ήταν οι δύο χαρακτηριστικές φράσεις του.

Μήνυμα αισιοδοξίας

Πέραν όλων αυτών των απαραίτητων βημάτων ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε και μήνυμα αισιοδοξίας πως τα χειρότερα είναι πίσω μας και ότι πλέον η Ελλάδα μπαίνει στην τελική ευθεία για την έξοδο από την κρίση. «Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι εγώ αυτός ο επικεφαλής μίας κυβέρνησης που λειτουργεί συλλογικά και που θα βγάλει τη χώρα από μία περιπέτεια που άλλοι την έβαλαν, τόνισε με έμφαση. Μάλιστα, συνέδεσε την προοπτική εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο με την πολιτική ανάκαμψη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ: αφού διαπίστωσε ότι «έχουμε πάρει την στροφή» και πως «περάσαμε τον κάβο», ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «για κακό της ΝΔ, οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μες στο λιμάνι και όχι σε τρικυμία».

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook
Facebook