Απαγωγή Μ. Λεμπιδάκη : Συνέντευξη τύπου παρουσία του Υπ. Προστασίας Νίκου Τόσκα – Όλες οι λεπτομέρειες για την απαγωγή και την απελευθέρωση του επιχειρηματία

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων βρίσκεται σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης και τις περαιτέρω έρευνες για την απαγωγή και την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται παρουσία του αρχηγού της αστυνομίας Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, την ημέρα που έγινε η απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη οι δράστες έφεραν βαρύ οπλισμό. Στη συνέχεια τον μετέφεραν στο πρώτο κρησφύγετο. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως οι δράστες φορούσαν τα ίδια ρούχα όταν τον επισκέπτονταν και μιλούσαν ψιθυριστά ώστε να μην μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή τους. Μάλιστα, ο επιχειρηματίας ήταν πάντα δεμένος με αλυσίδα, είτε από το χέρι του είτε από το πόδι του.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με όσα δήλωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. την Τετάρτη το πρωί στην Κρήτη, στην ομάδα των δραστών της απαγωγής εντάχθηκαν νέα μέλη. Συνολικά, άλλαξαν πέντε κρησφύγετα, που σε όλα ο χώρος ήταν περιορισμένος και τα παράθυρα ήταν πάντα καλυμμένα.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 31 επικοινωνίες, οι περισσότερες μέσω γραπτών μηνυμάτων, υπήρξαν πέντε χειρόγραφες επιστολές και κάποιες δακτυλογραφημένες, καθώς και τρία βίντεο του Λεμπιδάκη. Πριν και μετά από κάθε επικοινωνία, ένα μέλος της ομάδας με καλυμμένα χαρακτηριστικά επισκεπτόταν τον απαχθέντα και συζητούσε μαζί του τις δυνατότητες εύρεσης χρημάτων από την οικογένεια και του υπαγόρευε τις επιστολές, τις οποίες υπέγραφε με «βιολογικό του υλικό».

Επίσης, έγινε γνωστό ότι τη στιγμή της απαγωγής του επιχειρηματία, στις 30 Μαρτίου 2017, έδρασαν τέσσερα άτομα, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση των απαγωγέων με κάποιο πολιτικό πρόσωπο, όπως και δεν υπάρχει κάποια σχέση, προσώρας τουλάχιστον, με την παλαιότερη απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Εξάλλου, διευκρινίστηκε ότι κάποιοι από τους συλληφθέντες είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, μετά από επίμονη ερώτηση δημοσιογράφου, για κάποιον ή κάποιους από τους συλληφθέντες υπήρχαν παλαιότερα κατηγορίες απόπειρας ανθρωποκτονίας, ληστείας, εμπρησμού, βιασμού και σωματεμπορίας!

Νίκος Τόσκας : «Ιδιαίτερη χαρά σήμερα που βρίσκομαι ανάμεσά σας .
Η ΕΛ.ΑΣ. σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, άνευ προηγουμένου θα έλεγα
Η πρώτη επιχείρηση με τριπλό-τετραπλό στόχο: Απελευθερώθηκε ο απαχθείς, ήταν σώος, δεν πληρώθηκαν λύτρα, συνελήφθησαν οι περισσότεροι απαγωγείς .
Να χρησιμοποιήσω τα λόγια ενός πρέσβη της ΕΕ: ήταν μάθημα για τα βιβλία και για όσους ασχολούνται με τα μαθήματα ασφάλειας .
Ο απαχθείς είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται μαζί με τους δικούς του .
Οι αστυνομικοί έκαναν την επιχείρηση με μεγάλη ακρίβεια τηρώντας όλους τους κανονισμούς μυστικότητας .
Ήταν μια τέλεια επιχείρηση .
Να δώσω συγχαρητήρια στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., σε διευθυντές, στους απλούς αστυνομικούς που σήκωσαν το κύριο βάρος της επιχείρησης .
Είμαστε όλοι υπερήφανοι .
Η ΕΛ.ΑΣ. απέδειξε ότι διαθέτει ικανά στελέχη που μπορούν να δρουν άμεσα .
Αυτή την αστυνομία θέλουμε: που υπηρετεί τον πολίτη και είναι κοντά του .
Τα αποτελέσματα στην καθημερινή μάχη με το έγκλημα δεν έρχονται τυχαία, είναι αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς, νοοτροπίας ότι υπηρετεί τον πολίτη και αποτέλεσμα προσπάθειας που χτίζεται καθημερινά .
Βεβαίως δεν ισχυρίζεται κάποιος ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε με συνεχή εκπαίδευση .
Η ΕΛ.ΑΣ. καλύπτει ευρύ φάσμα, αν δείτε τα αποτελέσματα θα δείτε τις μεγάλες επιτυχίες .
Κάποιοι μπορεί να θέλουν να τα υποτιμήσουν, αλλά οι αριθμοί είναι αμείλικτοι .
Τον κύριο ρόλο στην απαγωγή έπαιξαν υπηρεσίες της Κρήτης με την υποστήριξη και άλλων υπηρεσιών
Το κύριο βάρος έπεσε στην Κρήτη .
Να ευχηθώ στον επιχειρηματία και στην οικογένεια να είναι καλά και υγιής και να συνέλθουν σύντομα από αυτή την εμπειρία .
Να μην έχουμε ποτέ τέτοια περιστατικά .
Η επιτυχής επιχείρηση είναι προειδοποίηση. »

Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ. : « Η ΕΛ.ΑΣ. έχει τη δυνατότητα να εκπληρώνει την αποστολή της
οι περιφερειακές υπηρεσίες εξίσου κρίσιμες με τις κεντρικές
ένα ζήτημα που απαιτούσε λεπτή προσέγγιση. Ο σχεδιασμός εξελίχθηκε σε αρμονική συνεργασία με την οικογένεια .
Ευχαριστώ τον διευθυντή της Διεύθυνσης Κρήτης για την καλή οργάνωση και το συντονισμό
ευχαριστώ την οικογένεια για τη συνεργασία, τη στάση της, την υπομονή της
εν προκειμένω η βιασύνη θα μπορούσε να ήταν μοιραία
να ευχηθούμε να είναι η τελευταία τέτοια περίπτωση . »

Λαγουδάκης-Αστυνομικός διευθυντής Κρήτης : « Το περιστατικό απαγωγής σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του, όταν δύο οχήματα προκαλώντας τροχαίο τον απήγαγαν
απαίτηση των δραστών για να τον απελευθερώσουν ήταν 100 εκατ. ευρώ
συνεργάστηκαν όλες οι υπηρεσίες της Κρήτης με τα κεντρικά της ΕΛΑΣ.
Από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του απαχθέντα
βήμα βήμα η έρευνα, αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία
καταφέραμε αρχικά να ανιχνεύσουμε την μεθοδολογία των δραστών
ετσι προχωρήσαμε στη χαρτογράφηση της οργάνωσης που μας οδήγησε στον προσδιορισμό των δραστών
στη συνέχεια διακριβώσαμε τις διασυνδέσεις των ατόμων αυτών
και να εντοπίσουμε την περιοχή και το σημείο όπου τον κρατούσαν
η οργανωμένη επιχείρηση που πραγματοποιήσαμε τη Δευτέρα δικαίωσε απόλυτα τις προσπάθειές μας
στην επιχείρηση συμμετείχαν μέλη του τμήματος ειδικών αποστολών, μέλη του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής και άλλοι
κατά την επιχείρηση αστυνομικοί ελευθέρωσαν τον Λεμπιδάκη και ακινητοποίησαν άμεσα δύο ημεδαπούς που τον επιτηρούσαν, ηλικίας 43 και 44 ετών.
αμεσα συλλάβαμε άλλα έξι άτομα (ηλικίας 44, 22, 46, 60 και 45 ετών) και μια 17 χρονη
για όλο το χρονικό διάστημα είχε μεταβεί στο Ηράκλειο ο ψυχολόγος και ειδική ομάδα διαπραγματευτών από τα κεντρικά της Κρήτης και την Αθήνα
σήμερα από την ειδικότερη επισκόπηση του υλικού μπορούμε να πούμε ότι οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση από το Μάρτιο του 2017 προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος
οι δράστε έφεραν βαρύ οπλισμό ήταν στο ίδιο χώρο με τον απαχθέντα, φορούσαν τα ίδια, μιλούσαν ψιθυριστά για να αποφευχθεί αναγνώρισή τους
ο απαχθείς ήταν πάντα δεμένος με αλυσίδα
χρησιμοποίησαν πέντε κρησφύγετα
ολο το διάστημα της απαγωγής πραγματοποιήθηκαν 31 επικοινωνίες κυρίως με sms, 5 χειρόγραφες επιστολές και ηλεκτρονικές επιστολές, 3 βίντεο του παθόντα
πριν και μετά τις επικοινωνίες με την οικογένεια τον επισκεπτόταν συζητώντας για αυτές αλλά και για την δυνατότητα ανεύρεσης των χρημάτων
κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν πλήθος καρτών ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έγγραφα που θα εξεταστούν από τις αρχές
σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες
η υπόθεση είναι στον ανακριτή »

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook
Facebook