Αίγινα:Έκθεση για την Προστασία ψηφιδωτού σε εβραϊκή συναγωγή

Εγκαίνια έκθεσης με θέμα το ψηφιδωτό της Αίγινας θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019 στις 8 μμ στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας υπό την αιγίδα του Δήμου Αίγινας και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το έργο συντήρησης και προστασίας του ψηφιδωτού στην Αίγινα – που ανήκε σε εβραϊκή συναγωγή του 4ου αιώνα μΧ. – και το οποίο στοχεύει στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Η προστασία και ανάδειξη του ψηφιδωτού προσθέτει άλλο ένα σημαντικό μνημείο στο νησί που θα συμβάλει θετικά στην αύξηση του τουρισμού και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα έχουν αναλάβει ο Δρ. Ηλίας Μεσσίνας και η Υβέτ Ναχμία Μεσσίνα.
Ο αρχιτέκτονας Ηλίας Μεσσίνας, που μαζί με τους συνεργάτες του ανέλαβε πρόσφατα την ανακαίνιση της κεντρικής συναγωγής Μοναστηριωτών της Θεσσαλονίκης, την ανακαίνιση της συναγωγής Γιαντ Λεζικαρόν στην αγορά της Θεσσαλονίκης και τις εργασίες επισκευής της συναγωγής Γιαβανίμ στα Τρίκαλα, είχε αναλάβει παλαιότερα το πρόγραμμα αποτύπωσης και επισκευής της συναγωγής της Βέροιας για λογαριασμό του Getty Grant Program. Ο Ηλίας Μεσσίνας, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Yale, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο ΕΜΠ με θέμα την Ιστορία και Αρχιτεκτονική των Συναγωγών της Ελλάδας με καθηγητή τον Γιώργο Σαρηγιάννη, την οποία δημοσιεύθηκε σε βιβλία, δημοσιεύσεις, διαλέξεις και εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Διασώζεται τμήμα του μωσαϊκού του πατώματος με την επιγραφή στα ελληνικά «Εγώ, ο Αρχισυνάγωγος Θεόδωρος, έκτισα αυτή τη συναγωγή από τα θεμέλια….». Το μωσαϊκό αυτό δάπεδο βρίσκεται στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας
Η Υβέτ Ναχμία Μεσσίνα, με προϋπηρεσία σε μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι υπεύθυνη για την καμπάνια συγκέντρωσης δωρεών για το έργο και τη δημιουργία ομάδας φίλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα στηρίξουν το πρόγραμμα. (σύνδεσμος φίλων)

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συντήρηση του ψηφιδωτού δάπεδου και τη δημιουργία νέου στεγάστρου για την προστασία του, καθώς και την ανάδειξή του με νέες επιγραφές, φωτισμό και σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αίγινας και τα εγκαίνια θα χαιρετήσει ο απερχόμενος Δήμαρχος Αιγίνης Δημήτρης Μούρτζης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

iefimerida.gr

Please follow and like us:
Facebook
Facebook