Έκρηξη βόμβας και επίθεση σε κολέγιο στην Κριμαία

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον  50 τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη βόμβας που συγκλόνισε ένα κολέγιο στο Κερτς της Κριμαίας.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο ρωσικό δίκτυο RT ότι την ώρα της έκρηξης ομάδα ένοπλων μασκοφόρων έτρεχε στο κτίριο εκτελώντας μαθητές.

«Έγινε μια έκρηξη κι έσπασαν όλα τα τζάμια. Και μετά ένοπλοι άρχισαν να τρέχουν τριγύρω, ανοίγοντας πόρτας και πυροβολώντας τους πάντες», είπε ένας καθηγητής στην αστυνομία, σύμφωνα με πηγή του RT.

Ένας μαθητής είπε ότι είδε κουκουλοφόρους με όπλα να τρέχουν πυροβολώντας αδιακρίτως: «Ήταν πολλοί, αλλά δεν μπορώ να πω πόσοι. Πυροβολούσαν τους μαθητές και τους καθηγητές, όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Αμφιβάλλω αν πέτυχαν πολλούς, αλλά είδα ένα-δυο άτομα. Έριχναν και εκρηκτικά», δήλωσε.

Σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στο σημείο και μέχρι στιγμής 36 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, πολλά σε κρίσιμη κατάσταση, λόγος για τον οποίο έσπευσαν ακόμη και φοιτητές Ιατρικής για να συνδράμουν.

Τα περισσότερα από τα θύματα είναι νεαρά άτομα, αναφέρουν οι τοπικές Αρχές.

Αξιωματούχος είπε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ότι περίπου 70 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων άγνωστος αριθμός κατέληξε.

Πυροτεχνουργοί της FSB, διαδόχου της KGB, χτενίζουν το χώρο. «Σημειώθηκε μια έκρηξη εκρηκτικής συσκευής στο Κερτς», είπε η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι οι Αρχές θεωρούν επικρατέστερο το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας.

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν επικαλούμενα μαρτυρίες ότι πριν την έκρηξη ακούστηκαν πυρά κι ότι έγινε μια απόπειρα άγνωστος δράστης ή δράστες να πιάσουν ομήρους.

Αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για έκρηξη φιάλης αερίου στο χώρο της καντίνας του κολεγίου, αλλά αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής είπαν ότι πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό.

Το εν λόγω τεχνικό κολέγιο παρέχει επαγγελματική κατάρτιση σε έφηβους μαθητές.

 Η Ρωσία προσάρτησε το 2014 την περιοχή της Κριμαίας από την Ουκρανία προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και κυρώσεις σε βάρος της από τις ΗΠΑ. To λιμάνι του Κερτς των περίπου 150.000 κατοίκων  είναι το σημείο της χερσονήσου όπου καταλήγει μια γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εγκαινίασε την γέφυρα για την οδική κυκλοφορία τον Μάιο φέτος, διασχίζοντάς την στο τιμόνι ενός φορτηγού.
Please follow and like us:
Facebook
Facebook