Έκανε πίσω η κυβέρνηση, έριξε τα όρια προστασίας της α’ κατοικίας στις 120.000

 

Τα δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν μετά από τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, ως εξής:

1. Παρά τις πληροφορίες που υπήρχαν από νωρίς το απόγευμα από κυβερνητικές πηγές, ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα συμμετείχε στη σύσκεψη, αλλά θα ενημερωνόταν εκ του μακρόθεν, ο Α. Τσίπρας ήταν παρών σε όλη τη διάρκεια του δίωρου της συνάντησης. Τραπεζικές πηγές από το πρωί επεσήμαναν ότι αν ο Πρωθυπουργός ήταν απών, αυτό θα ήταν σημάδι ότι η συνάντηση θα κατέληγε σε αδιέξοδο.

2. Και οι δύο πλευρές, με σχεδόν ταυτόσημες διαρροές, διαβεβαίωσαν ότι το κλίμα ήταν καλό κι ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέας παράτασης του ισχύοντος πλαισίου για την α’ κατοικία. Έτσι, αν και δεν υπήρξε συμφωνία ούτε χθες, αποφεύχθηκε το ναυάγιο και μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει οργασμός τεχνικών διαβουλεύσεων, προκειμένου να επισφραγιστεί ο συμβιβασμός. Για να μείνει, ωστόσο, ζωντανή η διαβούλευση, η κυβέρνηση υποχώρησε από τις θέσεις της.
3. Η βασική υποχώρηση αφορά στα όρια προστασίας. Η κυβέρνηση έφτασε να κραδαίνει ένα σχέδιο με όριο τις 250.000 ευρώ, ωστόσο μετά από τη χθεσινή σύσκεψη, ο πήχης κατεβαίνει- από κυβερνητικής πλευράς- στις 120.000- 130.000 ευρώ, προσεγγίζοντας τις θέσεις των τραπεζών για προστασία ως 100.000 ευρώ. Συμφωνία, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα, καθώς όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές «υπάρχουν ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες, κάποιες είναι σημαντικές, που θα δούμε τις επόμενες ημέρες».

4. Από την πλευρά τους οι τράπεζες δείχνουν διάθεση να αποδεχθούν τη διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας και στα μικρά επαγγελματικά δάνεια, που έχουν προσημείωση κύριας κατοικίας. Πρόκειται για ένα από τα αιτήματα της κυβέρνησης, που «σηκώθηκε» πολύ δημοσίως κι έτσι εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην επικοινωνιακή διαχείριση της σημαντικής μείωσης των ορίων προστασίας.

5. Στο συρτάρι μένει, επίσης, η κυβερνητική γραμμή για οριζόντιου τύπου ρυθμίσεις, δηλαδή για ρυθμίσεις τυποποιημένες, που θα «κουμπώνουν» με όλους τους αιτούμενους προστασίας και διακανονισμού δανείων. Μια από τις τεχνικές λεπτομέρειες που «καίνε» είναι οι προϋποθέσεις για το «κούρεμα» των υπολοίπων δανείων.

6. Τα εισοδηματικά όρια προσαρμόζονται στην 4η ομάδα των εύλογων δαπανών διαβίωσης, δηλαδή στις περίπου 21.000 ευρώ και απ’ ότι φαίνεται θα ταυτιστούν με τα κριτήρια επιδότησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας ως 50.000 ευρώ αντιστοιχούν σε περίπου 160.000 νοικοκυριά και το «βάρος» τους ανέρχεται σε 3,9 δις ευρώ, ενώ από 50.000 ως 100.000 ευρώ, αντιστοιχούν σε 64.000 νοικοκυριά και το «βάρος» τους υπολογίζεται σε 5 δις ευρώ. Συνεπώς, επί συνόλου 13,5 δις τέτοιων «κόκκινων» δανείων, τα 9 δις αφορούν σε ακίνητα ως 100.000 ευρώ.

Όσον αφορά, δε, στα επαγγελματικά δάνεια, με προσημείωση κύριας κατοικίας ως 50.000 ευρώ, αντιστοιχούν σε 28.000 επιτηδευματίες, με «βάρος» 683 εκατ. ευρώ, ενώ ακίνητα 50.000 ως 100.000 ευρώ αντιστοιχούν σε 11.000 οφειλέτες, με «βάρος» που υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook